Total Pageviews

Sunday, January 16, 2011

Monavie juice: The Content.

Berjumpe lg..ok,tuan2 puan,sdara sdari yg sy hormati..Sblm ni sy hny sentuh skit secara kasar ape itu jus monavie. and hari ni tiba giliran plak bg sy untuk menceritakn tntg kandungan yang anda dlm jus ni yg membolehkn jus ni sentiasa mendapat sambutan n melekat rasenye di lidah kita. Sebenarnya,jus monavie ni dihasilkan melalui campuran 19 buah-buahan yg terpilih yg diproses dari kulit hingga ke isinya..tentu anda semua tertny2 knape perlu diproses smpi ke kulit?? ini kerana berdasarkan fakta sains telah menyatakan bahawasanya nutrien2 yg terkandung dlm kebanyakn buah2 adalah terletak pd KULIT nya bukan diisinya..jd disebabkn itulah kesemua buah2 yg digunakn dlm penghasilan jus ni diproses hingga ke kulit bg mendapatkn nutrient2 yg penting yg membantu untuk mempertingkatkn tahap kesihatan badan kita. Drpd lebih 130 jenis buah yg ada di dalam planet kita ni, hanya 19buah yg terpilih (sila lihat gambar dibawah) tetapi hanya satu jenis buah saje yg menjadi fokus dlm penghasilan jus monavie ni iaitu buah acai berry..

Antara senarai buah-buahan yang digunakan untuk penghasilan jus Monavie.


Mungkin anda semua tidak prnh dgr tntg buah ni..of coursela bcoz buah ni juz bole dpt kt area amazon, BRAZIL nu ha..kt msia xde.buat pengetahuan anda semua cara utk collect buah ni bukannya senang, ala2 mcm nk pnjt pokok kelapa..disini sy sertakn skali klip video buat tontonan anda semua tntg cara pengumpulan n pemprosesan jus monavie ini.



Apa yg menarik tentang jus ni selain daripada menggunakan campuran 19 buah-buahan semulajadi, buah acai berry yang digunakan mempunyai kandungan antioxida yang paling tinggi antara kesemua buah buahan di planet ini. Ini dibuktikan melalui kaedah ORAC ataupun oxygen radical absorbance capacity yang digunakan bertujuan utk mengenalpasti jumlah terkandung antioxida didalam suatu sampel biologi, sebagai contoh sampel dari buah-buahan. Berdasarkn fakta inilah buah acai berry amat terkenal penggunaannya dlm memberikan antioxida yg penting kpd tubuh badan manusia untuk melawan segala penyakit terutamanya penyakit kanser dan juga penuaan sel-sel kulit. tak percaya? sila baca quotes ini " In a time when nearly every disease has at its root unbridled inflammation caused by excessive free radical damage, daily intake of proper and natural antioxidants is absolutely essential.  Our bodies are under more oxidative stress than ever with increased stress levels, environmental toxins, processed foods and just our normal activities. " hasil tulisan Dr. Alexander G. Schauss, seorang PhD yg terkenal dalam bidang penyelidikan mengenai buah acai berry.. Ini jelas membuktikan bahawa segala jenis penyakit yang ada di muka bumi kita ini adalah disebabkan kehadiran radikal2 bebas yang terkumpul didalam tbh bdn manusia dan tentu anda tertanya2 bagaimana ia boleh terjadi?? senang saja, jawapannya adalah radikal bebas tu hadir daripada rutin harian kita sendiri contohnya seperti stress, merokok, asap2 kenderaan, asap2 kilang, asap2 pembakaran secara terbuka, cahaya matahari yang berlebihan and menggoreng makanan. mungkin anda semua pelik, terutamanya kaum ibu yg ada kt rumah sekarang ni, hai goreng makanan pun boleh dpt penyakit? hbs tu mcm mana?? 

Jadual menunjukkan perbandingan kadar ORAC antara buah-buahan.


Kepada kaum2 ibu sekalian, cik jah, cik mah..utk pengetahuan anda semua makan makanan yg bergoreng adalah merupakan salah satu faktor utama yg menyumbang kpd kandungan radikal bebas yg tinggi dlm tbh badan kita.Anda xpercaya? cuba fikirkan semula apa yg telah anda makan ketika sarapan pg td? lunch tengahari semalam? lunch kelmarin? lunch 3 hari yang lps? dinner last week? dinner last month? and so on..kemungkinan utk anda makan mknn yg bergoreng adalah sgt tinggi KERANA... hampir setiap makanan di MALAYSIA ni terutamanya adalah BERGORENG..daripada sayur GORENG, daging GORENG, ikan GORENG, nasi GORENG, mee GORENG, even buah pun anda nak GORENG.. itu telur ayam, ayam tu pun ketuk dahi cakap "hai, telur kita pun diorang mau goreng??" mungkin anda tertawa terbahak/ terguling/ tidak ketawa tapi itulah hakikatnya..jangan marah, sy sendiri pun prnh mkn makanan bergoreng juga.huhu..
Mudah saja untuk kita melihat secara mata kasar apa itu radikal bebas. jika anda seorg yg suka memasak (kpd yg tak tahu memasak sila ambil perhatian!!) minyak masak yg anda gunakan pd mula2 nya adalah berwarna apa? betul, warna kuning keemasan.. apabila anda telah selesai menggoreng, wrn kuning keemasan tu lama kelamaan akan bertukar menjadi warna apa? betul lagi, warna coklat keperangan..and jika kali ketiga minyak tersebut digunakan, warna minyak tersebut akan menjadi coklat kehitaman..and pada mknn kita yg melekat2 berwarna hitam itula adalah sumber radikal pada makanan kita. Maafkn sy jika sy berceloteh terlalu pjg, tp niat sy sebagai seorg pengguna dan juga rakyat Malaysia ni sy rasa amat bertanggungjawab untuk menyedarkn org ramai tentang bahayanya radikal bebas ini pd kesihatan kita semua.

No comments:

Post a Comment